"פנג שווי"

"פנג שווי" (מים ורוח)
הפנג שווי הוא ענף בפילוסופיה הסינית המתמקד בארכיטקטורה וסביבה.
זו טכניקה המשתמשת בחלל ובסידור הבית ליצירת הרמוניה. המטרה להביא לזרימה, איזון והרמוניה (צ'י) בין חלקי המבנה ובכך להשפיע על מצב בריאותו של המתגורר.
תורת הפנג שווי מנסה ליצור סינכרוניזציה בין הבית והסביבה לתבניות האנרגיה הפועלות ביקום. פילוסופיה מיוחדת זו טענה במשך אלפי שנים שהאדם הוא חלק מהטבע ולא ניפרד ממנו, ומערכת גופו ההורמונאלית, והעצבית מתוכנתת להגיב לטבע הקדמון הטבוע בו מיום היוולדו. המטרה להשתמש בהבנה זו ליצור סביבת חיים רגועה ומאוזנת.
הפנג שווי מנסה להשפיע דרך ארגון הבית על התודעה – מצד אחד לעורר "צ'י" כדי להביא לרגיעה ולתחושת בטחון, מצד שני להימנע מ"שאה" מדיס-הרמוניה המעוררת חוסר שקט וחרדה.
אנחנו בנויים להגיב מידית לסביבה הנתפסת על ידי החושים שלנו, היא משותפת לכל בעלי החיים כדרך הישרדותית. ניתן לראות תגובה כימית זהה ביננו לבין החיות בתגובה למצבי דחק או לחילופין מצבי רגיעה, ואנו נבדלים מהם רק ביכולתנו לדמיין מצבים אלו ולצפות אותם, כך שהם מעוררים אצלינו תגובות כימיות זהות גם אם לא קרו במציאות. המוח שלנו לא מבחין בין סכנה אמיתית למדומיינת, והוא מגיב באותו אופן. בעזרת הדמיון אנחנו מסוגלים לצפות לסכנה לפני שמתרחשת ולהתארגן בהתאם.
כך יגיב הילד לשמע רעש בחושך ויזעק לאימו לעזרה, הוא למעשה נענה לקוד ראשוני הישרדותי בתגובה לרעש, שבטבע עלול היה להיות קטלני וסכנת חיים, כך נסיעה בכביש, ויכוח עם המנהל או עומס בעבודה מעלים את מפלס המתח והחרדה, ומתרגמים במוח באופן דומה לסיטואציה של מפגש עם טורף (שחרור קורטיזול).
מתח לאורך זמן גורם לנזק בריאותי (שאה), כפי שמוכח גם במחקרים במערב.
מהצד השני, יופי, סימטריה, ריח טוב, מעלים בנו את הורמון ההנאה האנדורפין (צ'י), האחראי לשמחה, להנאה ולאושר.
הפילוסופים הסינים הבחינו בזה לפני אלפי שנים ובנו מערכת של חוקים, המשתמשת בדמיון כדי לעורר אנדורפינים (צ'י) ולהוריד קורטיזול (שאה). כך ניתן להשפיע על התודעה גם באדריכלות.
הפנג שווי עוסק בחלק האדריכלי הסביבתי ומתרגם את הנ"ל לפרקטיקה.
הנה מספר דוגמאות:

שימוש בצבעים –
צבע אדום הוא צבע מעורר. היחשפות לצבע אדום נמצא שמגביר את הדופק.
מבחינה אבולוציונית הוא מזכיר סכנה, משום שאדום פירושו אש, שרפה וצריך לברוח. הצבע האדום מעורר בגוף מתח מידי. לכן לפי הפנג שווי כדאי להשתמש בו במקומות הזקוקים לוויטליות מוגברת, אך להיזהר משמוש בו במקומות שנדרשת רגיעה ומנוחה כמו חדר שינה.
צבע ירוק, הוא צבע מרגיע מזכיר את צבעי היער בטבע, ונמצא שמוריד דופק, לכן היום משתמשים בצבע הזה במשרדים ובבתי חולים (צבע מדי הרופאים) כדי להוריד מתח בסביבה לחוצה.
במחקר שנעשה ביפן נשלחה קבוצה של מנהלים לחופשה, הם חולקו ל3 קבוצות , הראשונה שהתה בבית מלון. השנייה יצאה לשהייה ביער, והשלישית שהתה בבית מלון שהיה צבוע ירוק בשילוב עם צמחים. מסתבר שרמת המתח של הקבוצות השנייה והשלישית ירד דרמתית לעומת הקבוצה הראשונה. המפתיע הוא שהקבוצה השלישית ששהתה במלון הירוק הגיבה כמו הקבוצה ביער. כאמור לעיל המוח לא עושה את ההבחנה בין היער לצבע שמסמל את היער.
בפנג שווי נעשה שימוש רב בצבעים ובאינטגרציה ביניהם, על מנת לייצר סביבה הרמונית בריאה, וגם במערב מבינים היום את החשיבות של צבעים בהשפעה על המצב הנפשי (למשל נמצא שהצבע האדום משפר דיכאון).

זוויות חדות.
פינות חדות – במוח פינה חדה מתורגמת לסכנה, היא מתחברת לפחד ראשוני שלנו כבעלי חיים בטבע, ולחשש מפציעה כתוצאה מדקירה של בעל חיים או מסלע חד, האינסטינקט הראשוני של האם יהיה למנוע מילדה לרוץ לעבר הפינה החדה של השולחן. לכן לפי הפנג שווי יש להימנע מרהיטים או מבנים בעלי פינות חדות, כי הן מעלות את רמת המתח (שאה) לעומת פינות מעוגלות המורידות מתח ויוצרות זרימה נעימה בחלל (צ'י).
ההכרה המאוחרת במערב בהשפעה שיש לסביבה על המצב הרגשי והבריאותי הביאה את הפילוסופיה הסינית ובתוכה את הפנג שווי לכרה ולמקום של כבוד, יישום עקרונות הפנג שווי ניכרים היום בכל תכנוני המבנים והמגורים, הציבוריים והמשרדיים ובתכנון של גנים ופארקים לרווחת המשתמשים.

אדריכלית תרצה סמית
מחברת הספר "פנג שווי אומנות המיקום"

תפריט נגישות

טופס הסכמה מדעת לקבל טיפול ברפואה סינית